DE GENADEKLAP VOOR EEN KICKBOKSKAMPIOEN

Joop Gottmers was een zachtaardige jongen. Maar toen hij op school werd gepest leerde hij van zijn vader om van zich af te slaan. Joop vocht zich door het leven en werd Europees kampioen kickboksen. Hij kwam in contact met de onderwereld en verdiende miljoenen als drugsdealer. Maar het sprookje bleek een zeepbel. Zijn cocaïneverslaving bracht hem uiteindelijk aan de rand van de afgrond.

Knokken

Als portier van de discotheek deed Joop precies waarvoor hij was aangenomen: vervelende gasten sloeg hij letterlijk de tent uit. Knokken was zijn leven. Met doorzettingsvermogen en keihard trainen had hij bereikt waar anderen alleen maar van konden dromen: hij was Europees kampioen kickboksen geworden. Joop voelde zich onoverwinnelijk.

Dat was niet altijd zo geweest. Joop groeide op als zoon van een café-eigenaar. De verhuizing van Rotterdam naar een klein dorp vond de jonge Joop verschrikkelijk. “Ik werd als stadse jongen gepest door mijn klasgenoten”. Toen Joop op een dag onterecht uit de klas werd gestuurd ging vader Gottmers verhaal halen bij de directeur en sloeg hem tegen de vlakte. Joop had vol bewondering naar dit schouwspel gekeken. “Vanaf dat moment was mijn vader mijn grote held”.

In het gezin Gottmers werd altijd gescholden en geslagen. Vader mishandelde moeder en sloeg de kinderen. De kinderen mepten elkaar. “Meningsverschillen werden altijd met de vuist uitgepraat”. Vader had besloten dat hij goed voor Joop zou zijn wanneer hij op boksen zou gaan. Dat zou hem weerbaar maken. “Ik wilde helemaal niet op een vechtsport, want voetballen was mijn passie”. Maar vader bepaalde wat er gebeurde, dus Joop begon bokslessen te volgen en niet zonder succes. Joop wilde niets liever dan dat zijn vader trots op hem zou zijn.

Kampioen

Joop werd krachtiger en begon wedstrijden te boksen. Hij was altijd gedreven om te winnen. “Gottmers waren geen verliezers”. En Joop Gottmers werd kampioen. Eerst landelijk en tenslotte haalde hij zelfs een Europese titel.
Via de sportschool kreeg hij zijn eerste een baantje als uitsmijter in een discotheek. De wereld van uitgaan, drank, vrouwen en snelle auto’s was hem op het lijf geschreven. Toen een vriend hem voorstelde om drugs te gaan verkopen, had Joop eerst verontwaardigd gereageerd. Maar al gauw werd de verleiding om snel geld verdienen toch te groot.

Drugs

De drugsinkomsten stroomde binnen en Joop begon steeds meer risico’s te nemen. “Wat ik nooit had verwacht gebeurde, ik – de gedisciplineerde sporter – begon zelf drugs te gebruiken”. De gevolgen konden niet uitblijven. Zijn huwelijk liep stuk en bij een inval van de politie liep Joop tegen de lamp en kwam in de gevangenis terecht. Maar tijdens de periode binnen de gevangenismuren werd zijn reputatie als drugsbaron alleen maar groter.
Toen hij weer op vrije voeten kwam pakte Joop eenvoudig de drugshandel weer op. Maar hij merkte dat er toch wat was veranderd. “Alles in mijn leven was buitenkant. Mijn binnenkant was zwart en leeg. Mijn hart was één groot gat dat smachtte naar liefde, maar ik had geen flauw idee waar ik die kon vinden. en nog minder hoe ik die kon vasthouden”. De drugsverslaving bleek vriendschappen en relaties kapot te maken. Joop had geen contact meer met zijn vriendin en mocht zijn dochter Melanie niet meer zien. De eens zo gevierde bokskampioen werd steeds eenzamer.

Ommekeer

“Wanneer God niet had ingegrepen, was ik al lang dood geweest”. Toen Joop klaarstond om zich met een pistool van het leven te beroven ging onverwacht de deurbel. Dit signaal bracht Joop weer bij zijn bewustzijn. Het was nog geen tijd voor de laatste ronde.
Een toevallig bezoek aan een antiekhandelaar bracht uiteindelijk een ommekeer in zijn leven. De verkoper zag de angst en onzekerheid in de ogen van Joop en zei tegen hem: ‘Jij hebt geen rust hè? Je kent God niet’. Dit was voor Joop letterlijk de genadeklap. “Ik ben opgevoed met het idee dat je alleen in jezelf moest geloven. In de Bijbel staat juist dat je op God moet vertrouwen. Hij zal je rust geven en dat heb ik mogen ervaren.”

De eerste keer dat Joop een kerk bezocht was hij zwaar onder invloed van drugs en had voor de zekerheid een pistool tussen zijn broekriem gestoken. Aarzelend begon hij de bijbel te lezen en zijn leven kwam langzamerhand weer op de rails.

Sindsdien is er veel veranderd. Zijn levensverhaal is opgetekend in het boek “Knock Out”. Joop stort zich vol overgave op zijn nieuwe passie. Gedreven waarschuwt hij jongeren voor de verraderlijke wereld van drugs en alcohol en vertelt hij over zijn nieuwe leven als christen.